Vietettyäni viimeiset yöni miettien pingviinien reality-Titanicia otin tänään pyörän alleni ja hurautin Kumpulaan jututtamaan setääni, joka on työskennellyt neljännesvuosisadan Ilmatieteen laitoksen Merentutkimus-yksikössä.

Myöhästyin amatöörimäisesti – sisäisen navigaattorin paikalla minulla on kollektiivinen maailmantuska – mutta setäni tarjosi silti kahvia ennen varsinaista haastattelua. Kipusimme kuitenkin suoraan hänen toimistoonsa, kun kieltäydyin ”i love me” -krapulassa Atlantin yli kuljetetusta lempijuomastani.

Geofyysikkosetäni lohdutti minua lempeällä äänellään; jo nyt ilmassa on päästöjen lisäksi uusia innovaatioita kestäviin energiaratkaisuihin ja kulutukseen. Ja oli miten oli, jo tähän mennessä ihmiskunnan luonnonvaroista luomat päästöt tulevat lämmittämään planeettaamme seuraavat neljä-viisisataa vuotta, ja ainoa asia, mitä voimme tehdä, on siistiä kasvihuonepäästöjä tuottavaa kulutustamme sekä sopeutua.

Setäni oli kuitenkin tapaani huolissaan siitä, että sukupolvi sukupolvelta kulutus vain kiihtyy, eikä se liian usein kohdistu aineettomiin elämyksiin. Joka tapauksessa viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana planeettamme väestö on tuplaantunut, maanviljelypinta-ala kolminkertaistunut ja ihmisten tulot seitsenkertaistuneet. Ja aina olis kiva saada viel vähän parempaa ja nopeemmin.

Elintavoilla jokainen voi vaikuttaa hillitsevästi tai hillittömän välinpitämättömästi planeettamme ekosysteemin tulevaisuuteen. Setäni mukaan laivaliikenne laahaa ilmastotalkoissa peränpitäjänä, vaikka rakas Euroopan Unionimme tutkii laivaliikenteen kehityskeinoja, ja sisukkaiksi sanotut suomalaiset ovat suunnitelleet aluksia, jotka kulkevat raskaspolttoöljyä vähäpäästöisemmällä nesteytetyllä maakaasulla.

Yhdysvallat laivasto on listannut ilmastonmuutoksen suurimmaksi sitä uhkaavaksi tekijäksi, tosin ääri-islamistinen Isis on jo saattanut kiriä korkeammalle pelkopallille. Mahtavatko nuo raakalaiset tietää jenkkien kotimaisesta biodieselillä kulkevasta laivastosta? Onnistuneet ilmastokampanjat on saatu käyntiin sen avulla, ettei ilmastonmuutosta ole pidetty vain viherpiipertäjien asiana, vaan ihmisten asiana. Aika jenkkiläisesti ilmaistuna.

Toivoa siis ihmisissä on, mutta surullinen tosiasia on, että jäätiköt sulavat.

Voimme enää vaikuttaa siihen, ehtivätkö pingviinit sopeutua tähän

Setäni on vakava, mutta hänen äänensä rauhoittaa. Ennen lähtöäni juomme kahvit ja juttelemme niitä näitä.

IMG_0918.jpg